Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Bożonarodzeniowe śledzie na różne sposoby - potrawy świąteczne 2017/2018

Postne sałatki śledziowe na Wigilię

Jak nakazuje tradycja, na wigilijnym stole, do którego zasiadamy z bliskimi co roku 24 grudnia, nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą czy też gołąbków albo kutii z makiem. Tradycyjnymi wigilijnymi daniami w Polsce są ponadto ryby – najczęściej jest to karp, ale w wielu domach tego dnia spożywa się także śledzie. Śledzie można podawać na różne sposoby, na ciepło bądź na zimno, ciekawą propozycją na wigilie są także różnego rodzaju sałatki śledziowe.

Bardzo smaczna i doskonała na Wigilię będzie na pewno prosta w wykonaniu sałatka śledziowa z ogórkami. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie kilka płatów śledzia solonego, duża cebula, kilka ogórków małosolnych, 3 łyżki oliwy z oliwek, a także pieprz i sól do smaku. Śledzie najpierw należy wymyć wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki. Cebulę i ogórki kroimy natomiast w kostkę i wszystko razem wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszając składniki. Sałatkę należy przygotować kilka godzin przed podaniem i wstawić do lodówki, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem.

Na Wigilię na pewno gotować będziemy barszczyk czerwony, a z gotowania pozostaną nam ugotowane buraczki. Można je wykorzystać przygotowując pyszną sałatkę z buraczkami. Do jej przygotowania są potrzebne 4 śledzie matias w oleju, dwa ugotowane buraki czerwone lub jeden duży, około 30 gramów sera feta, pół niedużej główki sałaty, lodowej, kilka sztuk cebuli dymki oraz 3 łyżki jogurtu greckiego. Najpierw liście sałaty trzeba porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmiski. Śledzie odsączone z nadmiaru oleju należy pokroić w dzwonka i wyłożyć na poszarpaną sałatę lodową. Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na śledzie. Na wierzch kruszymy ser feta, wszystko polewamy jogurtem greckim i posypujemy posiekaną lub pokrojoną w piórka dymką.

Doskonałą propozycja na stół wigilijny będzie także sałatka śledziowa ze śliwkami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to 2 solone śledzie, 2 jajka ugotowane na twardo, duże winne jabłko, szklanka ugotowanej drobnej fasolki, 2 korniszony, kilka marynowanych śliwek, kilka marynowanych grzybków, odrobina soku wyciśniętego z cytryny, pół szklanki majonezu, a także natka pietruszki, szczypta cukru oraz sól i pieprz do smaku.

Śledzie należy najpierw wymoczyć w wodzie, następnie pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby wkładamy do miski i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz fasolką. Następnie kroimy drobno marynowane grzybki, śliwki i korniszony, łączymy je ze śledziami, dodając majonez. Wszystko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem dokładnie mieszając. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym drobno jajkiem. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.